Friday, May 11, 2012

The concert will start totally punctual!

I have talked about punctuality on a couple occasions. Or the lack of it. I can say however, after spending some time in this country, it seems it not something I can learn. To not be punctual I mean. No matter how many times I have been waiting, and waiting for my friends to appear, I still arrive at the appointed time. They might get it right this time! The optimistic me takes over as I am considering the option of arriving late intentionally.  Every time.

I was pondering this, wondering why I am like this. Then I remembered that I have probably not been late for class ever during my years of school. Back then, it was the ultimate mortification to get in late after class had started. Don’t ask me why, but it was just so deep in me that you DON’T ARRIVE LATE. It seems I have always been like this. Also, I remember having the conception of arriving late being rude.

To then find myself in a country where basically everyone arrives late, and looks at it as it’s the most natural thing in the world, takes some time getting used to. It’s not rude, it’s just “normal”.

What inspired this post, was a poster for a concert. At the bottom it stated: 
OJO EL CONCIERTO SE INICIARA CON TOTAL PUNTUALIDAD.” 
“Note that the concert will start with total punctuality.” 
In Norway, it would’t be necessary to write this on a poster…

Keep Calm and Never lose Hope // Beyzaengel

15 comments:

 1. Yeah, this would drive me insane. To me, it's almost like lying. If you are going to be there at 10:30, don't lie and say 10:00!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Good point! I have often thought, why don't we just say 10:30 then, if that's when you're gonna arrive anyway. But maybe then they would arrive at 11 ;)

   Delete
 2. Haha, it's funny that they put that on the concert poster! My dad thinks arriving late is rude too.

  ReplyDelete
  Replies
  1. It's a learning process for me for sure :) When I first arrived I thought it was rude. Now I just assume that's how it is, and make sure to always bring my ipod or a book!

   Delete
 3. Jeg kjenner frustrasjonen din! Jeg tror vi nordmenn stort sett er oppdratt til at det er litt frekt å være sein, i hvert fall uten en ordentlig unnskyldning. Mange amerikanere er også litt flinke til å være seint ute til sosiale sammenkomster og jeg kjenner den punktlige nordmannen i meg bli irritert;-) Ja, ja, jeg får bare begynne å være sein jeg også...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lykke til med det :P Jeg er ikke no god på å komme for sent. Hvis jeg ser klokka går over avtaletidspunktet og jeg enda ikke har kommet frem blir jeg stressa, enda jeg nesten vet at jeg kommer til å komme først allikevel..

   Delete
 4. Hei og takk for sist! Har vært dårlig med blogging på meg i det siste, har vært så opptatt med redigering osv. Måtte le av denne posten, kjenner meg veldig igjen i denne posten, og kan fortelle at "Egyptian 10 minutes", som oftest er 40 minutter. Minst. Livsnytere da!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei selv :) Skjønner godt at du har nok å se til!

   Hvis de 10 minuttene som oftest er 40, er det da inneforstått blant de lokale at det er 40 eller hvordan forholder man seg til det? Ser ikke ut til at jeg kommer til å lære og forstå logikken bak dette 8-)

   Delete
  2. Det er inneforstått blant de lokale at man ikke forholder seg til tid. Fordi om man har en avtale virker det ikke som om det er noen forventning om at den overholdes, det er "inshallah" (om Gud vil) og "mumkin bukra" (kanskje i morgen) hele greia føler jeg :P

   Delete
  3. Ble neste svaret mitt borte? :/

   Delete
  4. Nei, det ble ikke det... Ser du det ikke? :O Jeg ser det helt fint, og takker for oppklaring ;) Komiske greier for en nordmann å forstå?!

   Delete
 5. Haha, ja sånn er det i Frankrike også. Etter snart tre år har jeg faktisk blitt vant til det, blir noen ganger helt forskrekket over meg selv som møter opp altfor sent til ting! Men tror ikke det er så ille som i Spania, er ikke sånn at jeg henger i timevis på gatehjørner for å vente på folk, men de fleste er alltid hvertfall litt sene. Hvis det er snakk om å komme på besøk til noen eller noe sånt er det ofte snakk om flere timer. Jaja.

  Så kjedelig å høre at du har hatt problemer med å kommentere på bloggen min! Håper ikke det er noe som fortsetter. Jeg har hatt problemer med å logge inn på blogg.no, kanskje det kan ha noe med det samme å gjøre, det er visst noe med at de har utestengt utenlandske IP-adresser av sikkerhetsgrunner av noe diverse grunner, så det kan jo være det gjaldt kommentarer også. Det skal være i orden nå for min del hvertfall!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommer folk flere timer for sent om man skal hjem til noen? :D Jeg har hørt at det er helt vanlig her også men har ikke hatt "gleden" av å oppleve det enda..

   Delete
 6. I couldn't agree more. If I'm ever late because of traffic or some other unforeseen circumstance, I'm horrified. Growing up my family was always late everywhere (and my last name was early, ironic no?), so when it became something I could control, I changed that. It is a respect issue for me -- respecting each other's valuable time and efforts.

  ReplyDelete
  Replies
  1. You sound just like me, or the old me :) I was thinking exactly this, that it's disrespectful towards other people's time and efforts to be late for appointments!

   Delete